Het grootse effect van wit op een duurzame leefomgeving

Introductie milieuvriendelijke witkleurige keramische dakpan

Piano Parelwit
De bedrijven BH KERAMIEK, Energie-Positief en dakpannenproducent Meyer- Holsen hebben samen een duurzame witkleurige keramische dakpan ontwikkeld. Het doel van deze innovatieve productontwikkeling is om de opwarming van stedelijke hitte-eilanden significant te laten dalen waardoor er een leefbaarder klimaat voor mens en dier ontstaat. Witte dakpannen bieden een oplossing omdat ze tot 92% van de warmte weerkaatsen met als bijkomend voordeel dat zonnepanelen in deze combinatie een hoger rendement opleveren.

Hitte-eilanden in Nederland
Hitte-eilanden zijn kleine of grotere plekken, meestal in steden, waar de temperatuur in vergelijking tot andere gebieden ettelijke graden hoger is. De temperatuurverschillen kunnen oplopen tot maar liefst 8 graden Celsius. Hoogbouw of andere bebouwing van meerdere verdiepingen kenmerken deze gebieden. Het aandeel vegetatie is er gering waardoor er weinig schaduw en verdampingskoeling is, voldoende water en wind ontbreekt en er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van donkergekleurde bouwmaterialen, daken en asfalt. Door het hitte-eiland-effect ontstaat er overdag sterke opwarming en ‘s nachts koelt het bijna niet af. Als de opwarming in deze leefgebieden vermindert wordt het voor mens en dier veel aangenamer, mensen slapen beter, arbeidsproductiviteit neemt toe en agressief gedrag neemt af (Bron: www.hitte-eilanden.nl).

Het effect van wit
Om de omgeving leefbaarder te maken maar ook om gebouwen energievriendelijker te maken, hebben  BH Keramiek, Energie-Positief en dakpannenproducent Meyer-Holsen een speciale witkleurige keramische dakpan ontwikkeld. Witte dakbedekking en andere milieuvriendelijke toepassingen zoals sedum dakmatten bestaan al, deze toepassingen zijn alleen geschikt voor platte daken. Een witte dakpan biedt een goede oplossing voor hellende daken ook in combinatie met zonnepanelen. “Een witte dakpan biedt een aantal voordelen, ” vertelt Gideon Goudsmit , energie expert van Energie-Positief, “doordat de warmte wordt weerkaatst blijven bijvoorbeeld zolderkamers koeler, een airconditioning is daardoor niet meer altijd noodzakelijk.  Voor grotere gebouwen betekent dit ook dat koelsystemen minder groot hoeven te zijn en dat de aanschafprijs dan ook lager is. Ook is er een besparing op de energiekosten. De witte dakpannen in combinatie met zonnepanelen leveren zelfs een extra energieopbrengst van de panelen op.”

Not just white
Een Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat een grijs dak 20% van de warmte weerkaatst en 38 graden warmer wordt dan de buitentemperatuur op een zonnige middag. In dezelfde situatie weerkaatst een rood dak 35% warmte en wordt 20 graden warmer, een wit dak daarentegen weerkaatst rond 85% warmte en wordt maar 5 graden warmer dan de buitentemperatuur (bron: www.heatisland.lbl.gov).

Duurzame ivoorwitte dakpannen
De gerenommeerde dakpannenfabrikant Meyer-Holsen heeft een keramische dakpan ontwikkeld met een esthetische ivoorwitte glazuurkleur. De glazuurlaag zorgt voor een duurzame en zeer dichte toplaag. Vuil of mos hecht zich moeilijk aan deze laag, hierdoor blijven de functionele eigenschappen van de ivoorwitte keramische dakpan op de lange duur ook behouden.
Er zijn drie modellen beschikbaar: de vlakke dakpan Piano, de holle dakpan Vario en de FD dakpan Ravensberger. Alle dakpannen hebben  40 jaar volledige garantie. Meyer-Holsen produceert de kleur Ivoorwit op aanvraag voor grotere nieuwbouw- en renovatieprojecten. Voor kleinere projecten zijn de modellen leverbaar in de kleur Parelwit.
BH KERAMIEK is de exclusieve importeur voor de Nederlandse en Belgische markt voor de producten van Meyer-Holsen. De witte dakpannen zijn al op diverse projecten toegepast.

 

Contactgegevens

BH KERAMIEK BV
Maatlat 25E
NL-1906 BL Limmen

The Netherlands

Tel:  +31 (0) 24 6 639 639

Sales, advice, general:
E: info@bh-keramiek.com

Logistics:
E: office@bh-keramiek.com

Trade Register: 09149769